Kansainvälinen verotus

Eläkkeen verotus

Eläkeläinen maksaa yleensä muuton jälkeenkin veroa Suomeen

Ulkomaille muuttava eläkeläinen maksaa yleensä muuton jälkeenkin eläkkeestä veroa Suomeen. Eläkkeestä maksetaan veroa pääsääntöisesti saman verran kuin Suomessa asuttaessa. Sairaanhoitomaksua ei määrätä ETA/Sveitsi-alueen ulkopuolella asuvalle.

Sen jälkeen kun muuttajasta on tullut rajoitetusti verovelvollinen, kunnallisveroa vastaava vero lasketaan keskimääräisen kunnallisveroprosentin mukaan. Rajoitetusti verovelvollinen ei maksa kirkollisveroa. Lisätietoa rajoitetusta verovelvollisuudesta

Suomen oikeutta verottaa ulkomailla asuvalle maksettavaa eläkettä on rajoitettu joissain verosopimuksissa. Esimerkiksi Espanjassa asuvalle maksetusta yksityissektorin eläkkeestä ei makseta veroa Suomeen lukuun ottamatta sairaanhoitomaksua.

Suomessa asuvan eläke ulkomailta

Ulkomailta maksettavan eläkkeenverotukseen Suomessa vaikuttaa, mitä maiden välisessä verosopimuksessa on sovittu. Yleensä eläke verotetaan maksajavaltiossa.

Ulkomailta saatu eläke vaikuttaa aina Suomesta maksettavan eläkkeen verotukseen, koska se otetaan huomioon tulojen kokonaismäärässä. Jos verosopimuksessa on sovittu, että kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa hyvitysmenetelmällä, ulkomaan eläkkeestä voi joutua maksamaan lisää veroa Suomeen, jos maksajavaltion verotus on kevyempää.

Sairaanhoitomaksu peritään myös ulkomailta saadusta eläkkeestä, jos eläkkeitä tai muuta ansiotuloa maksetaan myös Suomesta.

17.9.2012